
VHF-radioen kan være livsviktig

VHF-RADIO
Er ulykken ute er kommunikasjonsutstyret avgjørende. En fungerende VHF-radio har en langt bedre rekkevidde en mobiltelefon. Maritim VHF-radio opererer i et annet frekvensbånd og har høyere utgangseffekt. Med en ekstern antenne, har du bedre rekkevidde. De fleste nye VHF-radioer i dag har DSC (Digital selective calling). Ved å trykke på distress-knappen, vil en forhåndsprogrammert nødmelding sendes rett til kystradostasjonen i tillegg til alle båter i ditt område. Tiden fra ulykke til varsling er kritisk for at hjelpen skal kommer fort frem.
MOBILTELEFON PÅ SJØEN
Mobiltelefonen kan være et tilleggsverktøy om nøden er ute. Redningsselskapet har utviklet appen SAFE TRX som er gratis å laste ned. I tillegg kan du ringe direkte til Telenor Kysradio på telefon nummer 120. Husk at rekkevidden på mobil er betydelig kortere en for VHF-radioen. Om vi i fremtiden bare har 5G-nett, blir dekningen igjen betydelig kortere en dagens 4G.


ANSVAR SOM BÅTEIER
Som båteier er du forpliktet til å registrere kommunikasjonutstyret og ansvarlig for at det fungerer. Tar du ansvar som båteier er sikkerheten bedre for deg, din familie og dine passasjerer. Registrering gjør du hos Telenor Kystradio.
Eierskifte
Har du kjøpt båt, men ikke gjort eierskifte, så gjør det nå. Registrerings- nummeret er MMSI nummeret (Maritime Mobile Service Identity) som igjen er radioens "telefonnummer". Er registreringen riktig, vil MMSI-nummeret blir korrekt til nye eier. Det hjelper lite å ha en båt registrert i Trosmø om du holder til I Sør-Norge.
