top of page
Boat Helm

 VHF-radioen kan være livsviktig

Sailboat caught on fire in a Marina with turquoise water.jpg

VHF-RADIO

Er ulykken ute er kommunikasjonsutstyret avgjørende. En fungerende VHF-radio har en langt bedre rekkevidde en mobiltelefon. Maritim VHF-radio opererer i et annet frekvensbånd og har høyere utgangseffekt. Med en ekstern antenne, har du bedre rekkevidde. De fleste nye VHF-radioer i dag har  DSC (Digital selective calling). Ved å trykke på distress-knappen, vil en forhåndsprogrammert nødmelding sendes rett til kystradostasjonen i tillegg til alle båter i ditt område. Tiden fra ulykke til varsling er kritisk for at hjelpen skal kommer fort frem. 

MOBILTELEFON PÅ SJØEN 

Mobiltelefonen kan være et tilleggsverktøy om nøden er ute. Redningsselskapet har utviklet appen SAFE TRX som er gratis å laste ned. I tillegg kan du ringe direkte til Telenor Kysradio på telefon nummer 120. Husk at rekkevidden på mobil er betydelig kortere en for VHF-radioen. Om vi i fremtiden bare har 5G-nett, blir dekningen igjen betydelig kortere en dagens 4G.  

Power boat sinked in the sea coast of Hondarribia, Basque country, Spain.jpg
Man Signing

ANSVAR SOM BÅTEIER

Som båteier er du forpliktet til å registrere kommunikasjonutstyret og ansvarlig for at det fungerer. Tar du ansvar som båteier er sikkerheten bedre for deg, din familie og dine passasjerer. Registrering gjør du hos Telenor Kystradio. 

Eierskifte

 

Har du kjøpt båt, men ikke gjort eierskifte, så gjør det nå. Registrerings- nummeret er MMSI nummeret  (Maritime Mobile Service Identity) som igjen er radioens "telefonnummer". Er registreringen riktig, vil MMSI-nummeret blir korrekt til nye eier. Det hjelper lite å ha en båt registrert i Trosmø om du holder til I Sør-Norge. 

ogo_escenic_kystradio_10_edited.jpg
bottom of page